Vandaag besteld, morgen bezorgd*

Trusted Shops: Goed: 4,3/5

Grootste assortiment vloeronderhoud

Advies van echte vakmensen

De zomervakantie staat voor de deur! Heerlijk een paar weken vrij met lekker weer. Je kunt heerlijk naar buiten gaan en genieten van de zon. Wat ga jij doen deze zomer? Misschien ga je op vakantie, of ga je dagjes weg. Of blijf je lekker thuis om daar te genieten.

Nu is het precies de juiste tijd voor extra aandacht!

Wist je dat het nu ook precies de juiste tijd is om je vloer even extra aandacht te geven. Bij het mooie weer kunnen de (kleine) meubels naar buiten en is de vloer vrij om makkelijk je werk te kunnen doen. Bovendien is een vloerverwarming vaak uitgeschakeld en dat is beter voor het aanbrengen van onderhoud of impregneer. Dat aanbrengen is niet ingewikkeld en zo gedaan met de juiste producten.

 

Begin met een lege vloer

Zorg dat je vloer zoveel mogelijk leeg is. De grote meubels kunnen best blijven staan, maar alle kleine meubels zet je even naar buiten of zet je op de bank en eettafel. Zo heb je de ruimte om de vloer even extra aandacht te geven. Zorg eerst ervoor je het losse vuil, zoals bijvoorbeeld zand, van de vloer haalt. Dat kan natuurlijk met een stofzuiger, maar een vloerwisser met stofdoek werkt ook prima.

 

Intensief reinigen is net dweilen

Wil je je vloer even goed schoonmaken dan gebruik je een intensiefreiniger. De naam zegt het al: je reinigt je vloer intensiever dan met een gewoon dweilmiddel. De intensiefreiniger verdun je met water en je kunt hiermee dweilen. Je laat het even inwerken zodat het vuil losgeweekt wordt. Het verschil is alleen dat je gaat nadweilen met schoon water om het losgeweekte vuil samen met de intensiefreiniger op te nemen. Laat de intensiefreiniger wel even zijn werk doen, maar laat het niet opdrogen.
Is je vloer wat vuiler dan kun je eventueel ook de intensiefreiniger aanbrengen met een witte pad zodat je bij de vuile plekken het vuil kunt losmasseren. Boen niet te hard, dat is niet nodig en de meeste vloeren kunnen hier niet tegen. 

Kijk even welke intensiefreiniger je moet gebruiken. Voor een stenen vloer gebruik je een andere intensiefreiniger dan bijvoorbeeld voor een houten vloer.

Intensiefreinigers:

Woca intensiefreiniger 1L
HMK R155 grondreiniger 1L
James Basisreiniger, intensiefreiniger 1L
Royl intensiefreiniger #9120 1L

Vlekken extra behandelen

Heb je vlekken in je vloer die er met de intensiefreiniger niet uit zijn gegaan, kijk dan even of er een vlekkenverwijderaar is voor je vloer. Zo is er een olie- en vetverwijderaar en kun je zwarte vlekken in geoliede houten vloeren ook wegkrijgen met een speciale reiniger. Behandel de vlek voordat je de vloer in het onderhoud zet, anders zit de vlek onder het onderhoud en is deze lastiger te verwijderen.

Vlekverwijderaars:

allesvoorUWvloer Zwarte Vlekken Verwijderaar 0,25L
Lithofin Oil-Ex – olievlekkenverwijderaar 250ml
James Remover, vlekverwijderaar 0,25L
Lithofin Rost-Ex roestverwijderaar – zuurvrij 0,5L

Even pauze voor je vloer én jezelf

Laat de vloer na het dweilen even goed drogen. Het is namelijk belangrijk dat je het onderhoud of de impregneer op een droge vloer aanbrengt. Met warm weer droogt je vloer snel, maar ga niet gelijk door met het onderhoud. Zorg er wel voor dat de ruimte kan ventileren. Zet even ramen en/of deuren open. Ondertussen kun je gelijk zelf even pauze nemen met een kopje koffie of een ijsje.

 

Nu begint het leuke werk

Je vloer is schoon en droog. Tijd om weer een extra beschermlaagje aan te brengen zodat je vloer langer schoon en mooi blijft. Dat is het leuke werk want je ziet je vloer gelijk mooier worden.

Nu moet je wel even goed opletten dat je het juiste product gebruikt voor je vloer:

 

Onderhoud voor een houten vloer:

De afwerking van een houten vloer is meestal olie of hardwaxolie. Dan gebruik je een onderhoudsolie. Dit zorgt niet alleen voor een beschermlaagje maar zal ook iets in de vloer trekken. Je vloer ziet er direct mooier uit. Deze breng je aan met een doek of met een witte pad en laat vervolgens de vloer goed drogen.

Het kan ook zijn dat je een gelakte vloer hebt. Dan breng je een nieuw beschermlaagje aan met polish. Dit breng je aan met een doek of met een polishverdeler en laat dit vervolgens goed drogen.

Een andere afwerking voor een houten vloer is was. Je brengt dan een nieuw laagje was aan om je vloer weer beter te beschermen.

onderhoudsolie naturel mat 1L van allesvoorUWvloer
allesvoorUWvloer parket polish satijn voor lak 1L
allesvoorUWvloer vloeibare was 1L

Onderhoud voor een PVC-vloer: 

Een PVC vloer is als het ware een gelakte vloer. Je brengt voor het onderhoud een nieuw beschermlaagje aan met polish voor PVC-vloeren. Dit breng je aan met een doek of met een polishverdeler en laat dit vervolgens goed drogen.

Mflor polish mat 0,75L
James Zijdemat 1L
Dr. Schutz vinylpolish supermat

Onderhoud natuurstenen vloer:

Natuursteen kan gevoelig zijn voor het intrekken van vocht en vuil. Dit kun je verminderen door een impregneer of vlekstop te gebruiken. De naam “vlekstop” zegt het al: dit stopt de vlekken. Er zijn verschillende soorten te krijgen. Kijk even wat je voor jouw natuursteen nodig hebt, maar kijk ook of je een kleurverdieper wilt, wat glans of juist mat. Dit is allemaal te kiezen. Kom je er niet zelf uit? Vraag het ons en we helpen je verder.

Je brengt het aan met een kwast of roller.

Lithofin Terrassenreiniger 1L
HMK S242 kleurverdieper 1L
HMK S235 kleurverdieper – mat 1L

Even goed laten drogen is belangrijk

Na het aanbrengen moet je het onderhoud even goed laten drogen anders krijg je voetstappen in de net aangebrachte laag. Zorg er dus ook voor dat je huisdieren er niet overheen kunnen zolang deze moet drogen. De droogtijd is afhankelijk van het product. Lees dus even goed de verpakking. Meestal moet je de vloer wel een paar uur laten drogen. Goed ventileren helpt hierbij. Zorg ervoor dat de vloer niet meer plakt.

Je kunt dit natuurlijk doen vlak voordat je een dagje weg gaat of op vakantie. Maar je kunt het bijvoorbeeld ook doen vlak voordat je gaat slapen, dan is de vloer de volgende dag weer droog. Wanneer dat allemaal niet lukt kun je het onderhoud ook in gedeeltes doen.

 

Keramische vloeren

De meeste keramische vloeren hebben geen onderhoud nodig. Bij deze gebakken tegels kan vocht en vuil nauwelijks intrekken. Een impregneer zal dus ook niet kunnen intrekken.

Je kunt ze wel een keer intensief schoonmaken zodat ze weer helemaal schoon zijn.

 

Laminaat heeft geen onderhoud nodig

Heb je een laminaatvloer dan is dit een vloer die geen onderhoud nodig heeft. Het laminaat heeft van zichzelf een hele harde toplaag. Hierdoor kan vocht en vuil niet binnen dringen. Je hebt dus geen aanvullend laagje, beschermlaag of impregneer nodig. Wil je je vloer toch eens goed schoonmaken gebruik dan de James basisreiniger. Let wel op dat je niet te nat schoonmaakt zodat er geen vocht tussen de naadjes komt. 

Na zo’n onderhoudsbeurt ziet je vloer er weer mooi uit.

Fijne zomer!