Vandaag besteld, morgen bezorgd*

Trusted Shops: Goed: 4,3/5

Grootste assortiment vloeronderhoud

Advies van echte vakmensen

Zweden, het land van rode huisjes, ruimte en natuur. En bomen, heel veel bomen, bossen vol. Niet zo gek dat je in de meeste Zweedse huizen ook houten vloeren vindt, sommigen al tientallen jaren oud. Hoe houden die Zweden hun vloeren zo lang mooi?

De standaard Zweedse vloer

Is er een standaard Zweedse vloer? En wat is een standaard houten vloer? Eigenlijk praat je dan over het soort houten vloer dat je het meeste tegenkomt in de Zweedse huizen. Hiervoor komen 2 soorten vloeren in aanmerking: Natuurlijk de grenen planken vloer, want die houtsoort is er in Zweden in overvloed. Vaak zijn het vloeren van massieve planken, in oude huizen krijg je er de nodige kieren gratis bij. Maar je ziet ook veel eiken lamelparket en dan heel specifiek de 3-strook eiken. Vaak naturel gelakt of geolied. Natuurlijk is het stereotype want je ziet genoeg andere vloeren, maar het grootste percentage vloeren zal onder deze 2 vloeren vallen.

 

Meer natuur maar minder slijtage

De gemiddelde Zweed leeft midden in de natuur: in de bossen, op het water of genieten van de sneeuw. Al dat water, zand en ijs zou toch voldoende reden moeten zijn om een vloer harder te laten slijten. In Zweden is dat juist niet het geval, vloeren gaan gemiddeld langer mee dan in Nederland.

 

Zand werkt als schuurpapier

Zolang zand maar los op de vloer ligt is er niets aan de hand, maar zodra het ergens onder komt heb je een probleem. Onder de poot van de eetkamerstoel bijvoorbeeld. Wanneer je daarna de stoel heen en weer schuift krijg je een soort van schuurpapier effect: De stoel zorgt ervoor dat het zand over de vloer schuurt, met de nodige krasjes als gevolg. Natuurlijk kun je flink aan de slag met een vloerwisser of nog beter een stofzuiger, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hoe doen die Zweden dat dan?

 

Het grote geheim

Eigenlijk is de reden hiervoor erg makkelijk: De Zweden trekken binnenshuis altijd hun schoenen uit. Daarom zie je bij de voordeur ook een bankje en een schoenenrek. Door het uittrekken van je schoenen laat je “buiten” bij de voordeur. Je brengt dus geen zand, nattigheid en steentjes mee het huis in, en dat scheelt meer dan de helft van de slijtage aan je vloer.

 

En dat gaat best ver…

Zelf thuis je schoenen uittrekken is natuurlijk niet genoeg. Het is dan ook de bedoeling dat dat iedereen z’n schoenen uittrekt anders krijg je alsnog zand verder in huis. Voor de Zweden is het heel normaal om bij iemand op visite te gaan en direct de schoenen uit te trekken. Kijk dus niet raar op dat je op een Zweeds verjaardagsfeestje allemaal op je sokken in de kamer staat. Check natuurlijk wel van te voren welke sokken je aanhebt.

 

Een beetje Zweden in Nederland

Eigenlijk is het niet heel moeilijk om dit door te voeren in Nederland. Wanneer je begint met je eigen gezin zal dat al heel veel schelen. Het gaat misschien wat ver om je visite te vragen om ook de schoenen uit te trekken, maar klasgenootjes die komen spelen vinden het vaak geen enkel probleem. Zorg voor een leuk schoenenrek en/of schoenenbak voor natte schoenen en leg eventueel een paar leuke leensloffen klaar. In het begin zal het even wennen zijn, maar al snel weet je niet meer beter.

 

Niet alleen zand blijft bij de voordeur

Weet jij wat je schoenzool allemaal aangeraakt heeft? Dat is vast meer dan alleen zand. Natuurlijk zorgt een goede mat dat je je schoenen flink schoon kunt maken, maar je krijgt ze nooit voor 100% schoon. Is het dan niet zoveel fijner wanneer die zolen niet verder komen dan de voordeur?

 

Helaas ben je er dan nog niet

Alle schoenen bij de voordeur achterlaten zal heel veel schelen voor de slijtage van je vloer. Maar wil je zo min mogelijk slijtage dan zul je nog wat meer moeten doen. Zo blijft stofzuigen altijd belangrijk om los vuil weg te halen. Zand zal namelijk ook op andere manieren het huis binnen komen. Dweil met het reinigingsmiddel dat bij je vloer hoort, pak je namelijk een verkeerd reinigingsmiddel dan kan je vloer juist meer slijten.

 

Bescherm je vloer

Je wilt graag dat je vloer mooi blijft en lang mee gaat. Om je vloer langer mee te laten gaan is het ook belangrijk om je vloer te beschermen. Dit doe je door deze regelmatig te onderhouden met het onderhoudsmiddel dat bij je vloer hoort. Dit kan een polish zijn voor gelakte vloeren en PVC-vloeren, of een onderhoudsolie bij geoliede vloeren. Hiermee krijgt je vloer weer een nieuwe beschermlaag en is weer beter bestand tegen vuil en vlekken. Vaak worden kleine krasjes ook dichtgezet door het onderhoudsmiddel waardoor ze niet meer of minder opvallen.

 

De grote beschermer voor je vloer

Wat is de beschadiging in je vloer die je het beste herinnert? Dat is die keer dat je toch dat ene meubel over de vloer schoof. Het schuiven van (zware) meubels levert de meeste beschadigingen op aan vloeren. Zorg er dus voor dat je met je meubels veilig over je vloer kunt schuiven. Dat kan door vilt onder je meubels te plakken. Kies voor wolvilt bij zware meubels die je niet vaak verplaatst en kies voor een viltstrook onder lichtere meubels en stoelen die vaak heen en weer geschoven worden.

 

Niet helemaal eerlijk

Om toch nog even terug te komen op de Zweedse vloeren: Je ziet in veel oude huizen nog de echte oude grenen vloeren liggen. En ook al zie je dat ze wat ouder zijn, ze zien er vaak nog behoorlijk goed uit. Dit terwijl grenen toch een behoorlijk zachte houtsoort is, veel zachter dan bijvoorbeeld eiken. Alleen is die vergelijking niet helemaal eerlijk. De oude grenen vloeren zijn gemaakt van de oude Zweedse naaldbomen die bij voorkeur uit Noord-Zweden kwamen. Door de lange winters en de kou groeien daar de inheemse bomen langzaam. Dat kun je ook zien aan de jaarringen in het hout. Deze liggen bij de oude vloeren heel dicht bij elkaar. Dat maakt dat het hout harder is. Koop je nu een grenen vloer dan is dit veelal gemaakt van hout uit een productiebos. Dat hout groeit veel sneller en de jaarringen liggen veel verder uit elkaar. Hierdoor is het hout zachter.

 

En wat ga jij doen?

En ben je overtuigd en gaan de schoenen uit? Je zou het in ieder geval voor een periode kunnen uitproberen. Eens zien of het inderdaad scheelt met stofzuigen en dweilen. Lycka till!

Natte schoenen bak

Oorspronkelijke prijs was: €14,95.Huidige prijs is: €9,95.

Viltstrook zelfklevend grijs 5mm 5cm breed

Vanaf 2,99

Professioneel Wolvilt A4-formaat

7,49