Vandaag besteld, morgen bezorgd*

Trusted Shops: Goed: 4,3/5

Grootste assortiment vloeronderhoud

Advies van echte vakmensen

Wanneer het vriest is het belangrijk om niet alleen warme kleding en een goed werkende verwarming te hebben, maar ook aandacht te besteden aan de vloeren in je huis. De kou kan namelijk invloed hebben op verschillende soorten vloeren, van hout tot tegels. In deze blog bespreken we waar je rekening mee moet houden als het kwik daalt, met speciale aandacht voor het vorstvrij opslaan van vloeronderhoud, de impact van dalende relatieve luchtvochtigheid op houten vloeren, en hoe je holle plekken in tegelvloeren kunt voorkomen en repareren.

  1. Vorstvrij wegzetten van vloeronderhoud:

Een van de eerste stappen om je vloeren winterklaar te maken, is ervoor te zorgen dat je vloeronderhoud vorstvrij wordt opgeslagen. Bij lage temperaturen kunnen reinigingsmiddelen en onderhoud bevriezen of hun effectiviteit verliezen. Bewaar deze producten op een plaats waar de temperatuur niet onder het vriespunt daalt om ervoor te zorgen dat ze hun werk goed blijven doen wanneer je ze nodig hebt. Bij sommige producten is de minimum temperatuur hoger dan 0 graden, dat kan bijvoorbeeld ook 5 of 10 graden zijn. Kijk op je verpakking wat voor jouw product geldt.

 

  1. Impact van dalende relatieve luchtvochtigheid op houten vloeren:

Een van de meest gevoelige vloerbedekkingen voor winterse omstandigheden is een houten vloer. De lage temperaturen gaan vaak hand in hand met een drogere lucht, wat kan leiden tot krimpen van houten vloeren. De droogte van de lucht meet je in de vorm van relatieve luchtvochtigheid. Een relatieve luchtvochtigheid van 45-55% is goed voor je vloer. Wanneer het gaat vriezen daalt dit tot ruim onder de 45%. Om dit te voorkomen, is het essentieel om de relatieve luchtvochtigheid op peil te houden.
Dweil je vloer wat vaker. Dit zorgt ervoor dat je vloer direct vocht opneemt. Zorg er wel voor dat je dweilt met het juiste dweilmiddel zodat je geen onnodige laagjes achterlaat of de vloer schraal maakt. Je kunt ook een aquarium nemen of veel (tropische) planten.
Kijk uit met bakjes aan de verwarming. Hier zit vaak (oud) stilstaand water in dat vervelende bacteriën kan bevatten.

vervangingsfilter voor Carina/Orion (2st.)-0
  1. Luchtbevochtiger als redmiddel:

Een luchtbevochtiger kan een redder in nood zijn tijdens koude wintermaanden. Door vocht aan de lucht toe te voegen, voorkom je dat de relatieve luchtvochtigheid te laag wordt verminder je daarmee de kans op krimp van houten vloeren. Een luchtbevochtiger zorgt gecontroleerd en veilig voor de verhoging van de relatieve luchtvochtigheid. Zorg er wel voor dat de luchtbevochtiger goed onderhouden wordt en vervang de filters en eventuele antibacteriële strips op tijd om de efficiëntie en veiligheid te waarborgen.

  1. Holle plekken in tegelvloeren voorkomen en repareren:

Niet alleen houten vloeren zijn vatbaar voor winterse invloeden; tegelvloeren kunnen ook problemen ondervinden. De kou kan ervoor zorgen dat de tegels gaan werken, wat kan resulteren in holle plekken. Vermijd grote temperatuurschommelingen in je tegelvloer. Houdt de (vloer)verwarming zo constant mogelijk. en wanneer de vloer doorloopt in verschillende ruimtes (bijvoorbeeld van de woonkamer naar de hal) zorg er dan ook voor dat het temperatuurverschil in die ruimtes klein is.

  1. Stonefix Injectielijm als oplossing:
    Wanneer een vloer veel werkt dan zet een vloer uit en krimpt deze weer. Vloeren die gelijmd zijn aan de ondergrond kunnen hierdoor loslaten. Het gevolg is dat je een ander geluid hoort wanneer je over die plek loopt. Je praat dan over een holle plek in je vloer. Voor het repareren van die holle plekken in zowel houten als stenen vloeren is Stonefix Injectielijm een effectieve oplossing. Deze lijm is speciaal ontworpen om holle ruimtes onder vloeren te vullen en de stabiliteit te herstellen. Of het nu gaat om een houten vloer die gekrompen is door lage temperaturen of om tegels die zijn gaan werken, Stonefix Injectielijm biedt een duurzame reparatie. Je boort een gaatje in de voeg van de tegel of in een noest van het hout. Vervolgens spuit je met behulp van een kitspuit de Stonefix injectielijm onder de vloer. De lijm is erg dun en zal zich onder de hele holle plek makkelijk verdelen. Doordat het een 2-componenten lijm is zet deze nadien uit zodat de hele holte goed gevuld wordt en het holle geluid weg is. Hiermee is ook het risico weg dat de tegel gaat breken of de plank gaat barsten.
  1. Kijk uit met strooizout!

Strooizout, meestal natriumchloride, wordt vaak gebruikt om ijs en sneeuw op trottoirs, opritten en wegen te smelten. Hoewel het effectief is bij het verminderen van gladheid, kan strooizout schadelijk zijn voor vloeren Op vloeren zoals beton, natuursteen en bepaalde soorten tegels en houten vloeren kan strooizout vlekken veroorzaken en/of uitbijten. Daarnaast is strooi erg scherp wat kan leiden tot schade aan je je vloer. 

Om schade aan je vloeren te voorkomen, kun je overwegen om alternatieve methoden te gebruiken om ijs en sneeuw te bestrijden, zoals zand, kattenbakvulling met grind, of speciale dooimiddelen die minder schadelijk zijn voor je vloer oppervlakken. Als je echter strooizout gebruikt, is het belangrijk om het spaarzaam toe te passen en om overtollig zout te verwijderen zodra de weersomstandigheden verbeteren. Gebruik matten bij de ingang om het zout op te vangen. Liefst binnen én buiten. Trek uit voorzorg je schoenen/laarzen uit bij de deur zodat je het zout niet mee naar binnen loopt. Regelmatig reinigen en onderhoud van de vloer kunnen ook helpen bij het verminderen van eventuele schade.

Conclusie:

Wanneer de winter zijn intrede doet, is het cruciaal om aandacht te besteden aan de impact ervan op je vloeren. Door je vloeronderhoud vorstvrij op te slaan, de relatieve luchtvochtigheid op peil te houden met een luchtbevochtiger, uit te kijken met strooizout, het plaatsen van deurmatten, je vloer regelmatig te dweilen en Stonefix Injectielijm te gebruiken voor reparaties, kun je ervoor zorgen dat je vloeren de koude maanden zonder problemen doorkomen. Winterse vloerzorg is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook van behoud en duurzaamheid. Neem de tijd om je vloeren te beschermen en geniet van een warm en comfortabel huis, ongeacht de buitentemperatuur.