Vandaag besteld, morgen bezorgd*

Trusted Shops: Goed: 4,3/5

Grootste assortiment vloeronderhoud

Advies van echte vakmensen

het onderhoud van parketvloeren en houten vloeren in de was

In onze webwinkel zijn alle producten te vinden om je vloer weer schoon te krijgen, schoon te houden en te beschermen tegen vocht en vuil. Maar hoe onderhoud en verzorg je een houten vloer of parketvloer in de was?

Wat is een wasvloer?

We spreken van een wasvloer wanneer een  houten vloer (parketvloer) is behandeld met een impregneer en vervolgens met was wordt onderhouden. De waslaag dient ter bescherming en verfraaiing van je houten vloer. Vroeger werd deze methode veel gebruikt, met name bij patroonvloeren. Om de vloer mooi te houden werd er elke keer een nieuwe laag was in het hout geboend. Daarom wordt het ook wel boenwas genoemd. Op den duur wordt een wasvloer steeds mooier, maar het grote nadeel is dat deze vochtgevoelig zijn. Met de komst van hardwax olie zijn de wasvloeren behoorlijk verdwenen. Helemaal weg zijn ze niet want er is een kleine groep exclusieve vloeren die nog steeds met was behandeld worden.

Heb je een houten vloer van voor 2001 en hij is niet gelakt dan bestaat de kans dat je een wasvloer hebt. Voor een goede bescherming van de houten vloer moeten alle poriën van het hout goed gevuld zijn met was. Dit lukt niet in één behandeling, daarom zal een nieuwe vloer, of een pas gereinigde vloer vaker van een waslaag moeten worden voorzien. Wanneer alle poriën gevuld zijn heeft de houten vloer een egaal matte uitstraling.

Het specifieke onderhoud en de verzorging van een houten vloer / parketvloer in de was

Naast het standaard onderhoud, dat voor elke houten vloer geldt (dagelijks vuil en stof verwijderen), moet een met was behandelde houten vloer regelmatig opgeboend worden met een boenblok of een elektrische boenmachine. Hierdoor wordt lichte verontreiniging verwijderd en ziet je vloer er weer mooi en egaal uit, hij gaat weer glanzen. Wanneer de glans niet terugkomt na het opboenen dan heeft de vloer een nieuwe laag was nodig.

Het aanbrengen van de was

Het beste kunt je de was aanbrengen met een doek of witte pad. Wanneer de hele vloer in de was is gezet kan deze uitgeboend worden met een pluisvrije katoenen doek of (schone)witte pad. De doek zou je om de witte pad kunnen slaan om het uitboenen makkelijk te maken. Je kunt ook je vloer ook in de was zetten en uitboenen met een boenmachine. Wanneer je een boenmachine hebt met 3 schijven gebruik je voor het inboenen groene pads en voor het uitboenen witte pads. Gebruikt je een éénschijfsmachine dan boen je in met een rode pad en voor het uitboenen gebruik je een witte pad.

Let erop dat je niet teveel was aanbrengt. De was die niet meer in uw vloer kan trekken blijft er bovenop liggen. Hierdoor trek je vloer meer vuil aan en kan glad worden.

Vlekken

Na verloop van tijd kan je wasvloer vettig en vies worden. Dit kan doordat er al meerdere lagen was zijn aangebracht waardoor er een (te) dikke waslaag ontstaat die vuil vasthoudt en er vlekkerig uit gaat zien. Reinig dan je vloer met een wasreiniger (wasremover). Deze reiniger (remover) verwijdert oude waslagen en reinigt uw vloer. Na het gebruik van een wasreiniger (wasremover) moet je altijd weer een nieuwe waslaag aanbrengen.

Heb je een plaatselijke vlek dan kun je deze verwijderen met behulp van een witte pad en vaste vloerwas.  Zorg dat er wat vaste vloerwas op de pad zit en ga dan voorzichtig over de vlek met de nerf mee (bij twijfel altijd eerst uitproberen op een onopvallende plaats).

Binnen ons eigen merk hebben wij alle producten die je nodig hebt om je wasvloer mooi te houden:

Wasreiniger: voor het verwijderen van oude laag en intensief reinigen van vuile vloeren

Vloeibare was: voor het gemakkelijke onderhoud: doordat de was vloeibaar is, is deze makkelijk aan te brengen

Vaste vloerwas: deze powerwax zorgt voor een extra krachtige bescherming doordat je de was in je vloer boent. Dit is wel zwaarder aanbrengen dan vloeibare was.