Vandaag besteld, morgen bezorgd*

Trusted Shops: Goed: 4,3/5

Grootste assortiment vloeronderhoud

Advies van echte vakmensen

De allesreiniger, je vindt hem overal en wordt overal aanbevolen. De een ruikt nog lekkerder dan de ander en de naam doet vermoeden dat je met een allesreiniger alles kunt reinigen, maar dat is niet waar. Om dat te begrijpen moet je wat meer weten over allesreinigers.

Wat is een allesreiniger eigenlijk?

Een allesreiniger is een schoonmaakmiddel dat vooral veel water bevat. Daarnaast zijn de ingrediënten van een allesreiniger:

  • waterontharders
  • oplosmiddelen
  • ammonia
  • geurstoffen
  • kleurstoffen
  • conserveringsmiddelen

Allesreinigers hebben vaak een pH-waarde tussen de 6 en 8. 

Wordt je vloer er schoon van?

Je vloer zal er vaak best schoon van worden maar het is meer de vraag of het goed is voor je vloer. Een groot probleem van allesreinigers is dat ze vaak een laagje achterlaten. Dat zorgt ervoor dat je vloer na het dweilen er mooi egaal uitziet zodat je zeer tevreden bent over het dweilmiddel. Dat laagje is zo dun dat het in het begin geen probleem lijkt, maar vele dunne laagjes samen vormen uiteindelijk toch een dikkere laag waarmee de klachten beginnen: voetstappen zijn zichtbaar, vuil blijft aan de laag plakken en na het dweilen ziet je vloer er toch nog vlekkerig uit.

Daarnaast moet je bij een aantal vloeren ook uitkijken dat de vloer niet aangetast wordt omdat het stoffen bevat die niet goed zijn voor je vloer.

Om dat te bepalen moet je kijken op welke vloer je het kunt gebruiken:

Kan ik een allesreiniger gebruiken voor het dweilen van mijn vloer?

Houten vloer afgewerkt met (hardwax)olie

Een houten vloer heeft een beschermlaag, tegenwoordig vaak in de vorm van (hardwax)olie. Deze olielaag beschermt het hout en moet dus niet aangetast worden. Een allesreiniger ontvet en dat wil je juist niet met een geoliede houten vloer. Dweil je houten vloer dus niet met een allesreiniger. Deze zal uiteindelijk de beschermlaag verwijderen en je vloer is dan gevoelig voor vuil en vlekken.
Dweil met het middel dat de leverancier aanbeveelt, dit is afgestemd op je vloer en bevat vaak ook een klein beetje onderhoud zodat je je vloer blijft beschermen en de beschermlaag niet aangetast wordt door het dweilen. Weet je het merk niet kies dan voor onze eigen reiniger voor geoliede houten vloeren. Dit is een reiniger waar je veilig álle geoliede vloeren mee kunt dweilen.

Houten vloer afgewerkt met lak

Tegenwoordig worden steeds meer houten vloeren weer gelakt, vooral met een zogenaamde “invisible lak”. Dit zijn lakken die eruit zien alsof het hout niet behandeld is en geeft een natuurlijke look. De meeste leveranciers geven aan dat je dit soort vloeren alleen moet dweilen met water of met het dweilmiddel dat hiervoor speciaal is ontwikkeld. Een allesreiniger kan een laagje achterlaten wat uiteindelijk zorgt voor een vlekkerige vloer.
Dweil met het middel dat de leverancier aanbeveelt, dit laat geen laagjes achter en zorgt ervoor dat je vloer er mooi uit blijft zien. Weet je het merk niet gebruik dan onze eigen parketreiniger. Die kun je veilig gebruiken voor alle gelakte vloeren.

Houten vloer afgewerkt met was

Heb je een wasvloer dan dweil je die in principe niet. Je kunt het schoonmaken met een wasreiniger maar daarna breng je weer was aan.
Je moet dus zeker geen allesreiniger gebruiken.

 

Natuursteen

Veel soorten natuursteen zijn gevoelig voor zuur. Dat komt omdat ze vaak kalk bevatten; kalk lost op in zuur. Je krijgt dan doffe plekken in het natuurstenen oppervlak. Je moet dus uitkijken met bijvoorbeeld waterontharders. 

Bij natuursteen moet je ook uitkijken met bijtende stoffen, zoals ammonia, die kunnen de natuursteen aantasten.

Dan kan natuursteen ook nog poreus zijn. Je beschermt dan de natuursteen met een vlekstop/impregneermiddel en die wil je niet oplossen met een allesreiniger.

Gebruik daarom een reiniger die zuurvrij is en de beschermlaag niet aantast. Wil je wat glans dweil dan af en toe met het glansmiddel.

 

Keramische tegels

Keramische tegels bevat natuurlijke grondstoffen die worden samengeperst onder hoge temperaturen. Hierdoor ontstaat een harde tegel die onderhoudsvrij is. Toch moet je uitkijken met het schoonmaken met een allesreiniger. Deze kan namelijk een laagje achterlaten en na verloop van tijd heb je zoveel laagjes opgebouwd dat voetafdrukken zichtbaar worden, maar ook vuil zal zich gaan hechten aan deze laagjes. Dan lijkt het erop dat je je vloer niet meer schoon krijgt na het dweilen.

Gebruik een reiniger die speciaal is gemaakt voor keramische tegels, dan weet je zeker dat je geen laagjes gaat opbouwen en blijft je vloer lang mooi.

PVC-vloer/vinyl/marmoleum

Deze vloeren zijn vergelijkbaar met een gelakte vloer. Het probleem zal hem vaak niet zozeer in de ingrediënten liggen, maar wel in het opbouwen van laagjes. In het begin merk je niets, maar na verloop van tijd krijg je je vloer niet meer goed schoon.

Zorg dus voor het dweilmiddel dat je leverancier adviseert.

Laminaatvloer

Voor een laminaatvloer geldt ook dat deze onderhoudsvrij is, maar het is wel belangrijk dat je met het juiste middel dweilt. Natuurlijk wil je bij een laminaatvloer ook geen laagjes opbouwen. Dan zie je na verloop van tijd voetstappen in je vloer en blijft je vloer vlekkerig na het dweilen. Maar wat veel mensen niet weten is dat de klikverbinding is behandeld met een vochtwerend laagje. Dit zorgt ervoor dat vocht niet zo snel kan indringen in de hdf onderlaag. Wanneer dit laagje wordt aangetast dan trekt vocht in de hdf en dan krijg je uiteindelijk opstaande randjes rond de naden die na verloop van tijd weer slijten waardoor je het laminaat beschadigd. Veel allesreinigers lossen dat vochtwerende laagje op. Dat heb je in het begin niet in de gaten maar merk je pas wanneer het te laat is. Een laminaatreiniger is hierop afgestemd en je kunt hiermee veilig je laminaatvloer dweilen, uiteraard licht vochtig en niet te nat.

Maar een speciaal dweilmiddel kost toch veel?

Het klopt dat een allesreiniger vaak goedkoper is, maar hoe goedkoper hoe meer water er is toegevoegd. Je bent in sommige gevallen aan het dweilen met water waar een geurtje en wat zeep voor het schuim is toegevoegd. Dan kun je beter dweilen met schoon water, dat kan in ieder geval geen kwaad voor je vloer.

Doordat er zoveel water is toegevoegd moet je vaak ook meer gebruiken. Maar het belangrijkste is dat het vaak slecht is voor je vloer. Het herstellen van je vloer kost dan vele malen meer dan het besparen op een dweilmiddel.

 

Schoonmaaktip:

Heb je verschillende vloeren in huis die je graag in 1x wilt dweilen kies dan voor de Blue Dolphin Eco Multi Cleaner. Deze reiniger is PH-neutraal en veilig te gebruiken op alle waterbestendige oppervlakken.

Deze universele reiniger is huidvriendelijk, bevat geen chemische conserveringsmiddelen, geen chloor en is biologisch afbreekbaar.

Je hebt maar 15ml nodig in 2L water. Je kunt met 1L dus meer dan 50 keer dweilen.