Vandaag besteld, morgen bezorgd*

Trusted Shops: Goed: 4,3/5

Grootste assortiment vloeronderhoud

Advies van echte vakmensen

Keuzehulp onderhoud houten vloeren

Je hebt een houten vloer en wilt die graag goed onderhouden. Daarvoor is het belangrijk dat je het juiste product gebruikt. Gebruik hiervoor onze keuzehulp en zie snel welke producten je nodig hebt.

Kies je afwerking:

hardwaxolie
was

Je weet de afwerking van je vloer niet

Het achterhalen van de afwerking van je houten vloer is belangrijk omdat dit bepaalt welke onderhoudsproducten en herstelmethoden veilig en effectief kunnen worden toegepast. Kies dus niet zomaar een product, maar probeer te achterhalen waarmee jouw vloer is afgewerkt.

Mogelijke afwerkingen:

  • hardwaxolie / olie
  • lak
  • was

Probeer de afwerking van je vloer te achterhalen:

Kijk op de factuur
Grote kans dat op de factuur de afwerking van je vloer staat. Mocht dat er niet op staan dan zal in ieder geval de naam van de vloer erop staan. Is dit een kant en klare vloer dan kun je wellicht op internet zoeken wat de afwerking is.

Kijk op de verpakking
Misschien heb je nog wat vloerdelen over en kun je aan de hand van de verpakking zien hoe de vloer is afgewerkt of anders heb je misschien de naam van de vloer zodat je op internet kunt gaan zoeken wat de afwerking is.

Vraag het aan de verkoper
Waar heb je je vloer gekocht? Vraag daar na welke afwerking je vloer heeft.

Vraag het aan de vorige bewoner
Heb je een huis gekocht waar de vloer al in lag? Vraag dan aan de vorige bewoner wat de afwerking is van je vloer

Kijk naar je dweilmiddel en/of onderhoud
Heb je dweilmiddel of onderhoud bij je vloer gekregen? Of heb je dit overgenomen van de vorige eigenaar? Kijk dan voor welke afwerking deze producten bedoeld zijn.
Misschien is het een bekend merk zodat je de producten van dat merk kunt gebruiken.

Visuele inspectie

Weet je nu nog steeds niet wat de afwerking is van je vloer, dan kun je overgaan tot een visuele inspectie van je vloer: Hoe ziet de vloer eruit:

De meest gebruikte afwerking is (hardwax)olie. Deze afwerking dringt in het hout en kent ook vele verschillende kleuren. Een (hardwax)olie zorgt ervoor dat vocht niet in het hout trekt. Een druppel water zal op de vloer blijven liggen.
Helaas kunnen wasvloeren en lakvloeren ook gekleurd zijn en bij een slecht onderhouden geoliede vloer zal water ook in de vloer trekken

Lak is een afwerking die lange tijd niet veel is gebruikt, maar momenteel weer steeds vaker wordt toegepast vanwege de onbehandelde look die bereikt kan worden met de diverse lakken. Bij een lakvloer wordt de vloer meestal niet gekleurd, maar dit kan wel.
Lak ligt als een beschermlaag bovenop het hout. Je kunt de krastest doen: kras voorzichtig met een scherp voorwerp in je vloer (op een onopvallende plek) Wanneer de kras wit wordt is de kans groot dat de afwerking lak is.

(Boen)was als afwerking wordt bijna niet meer toegepast op vloeren. Was kan namelijk niet tegen vocht. Wanneer je hier een druppel water op laat vallen zal de wasvloer in principe uitbijten. Een ander kenmerk van (boen)was is dat je een wasvloer kunt opboenen. Dan zal deze een glans krijgen.

Dan kan het ook nog zo zijn dat je vloer onbehandeld is, maar dit zal bijna niet voorkomen omdat een vloerenlegger een vloer zal afwerken en kant en klare vloeren bijna altijd een afwerking hebben.
Een onbehandelde vloer heeft geen bescherming. Deze zal donkerder worden wanneer deze nat gemaakt wordt.

Geen 100% zekerheid

Bij een visuele inspectie kun je helaas nooit met zekerheid zeggen wat de afwerking daadwerkelijk is. Dit is ook voor een professional moeilijk met 100% zekerheid vast te stellen.

Alternatief

Weet je het echt niet en blijf je twijfelen maar wil je wel je vloer behouden? Dan kun je het zekere voor het onzekere kiezen en je vloer schuren.
Kies dan voor een afwerking van (hardwax)olie. Deze afwerking is veilig te gebruiken ongeacht de voorgaande afwerking.