Vandaag besteld, morgen bezorgd*

Trusted Shops: Goed: 4,3/5

Grootste assortiment vloeronderhoud

Advies van echte vakmensen

De herfst is weer begonnen. Wist je dat je vloer dan extra aandacht nodig heeft?

Hier zijn verschillende redenen voor. Een van de belangrijkste is natuurlijk dat we weer meer binnen zijn. De vloer wordt weer intensiever gebruikt. Maar er zijn ook andere redenen waarom de vloer juist in de herfst meer aandacht nodig heeft. Lees hieronder de redenen maar ook het onderhoudsplan van jouw vloer, of dat nu een houten vloer is, laminaat, pvc of steen. Elke vloer heeft onderhoud nodig.

Bladeren en modder:

In de herfst vallen er veel bladeren en ander vuil van bomen. Ook is het vaker modderig. Dit loop je makkelijk naar binnen en dan kun je gemakkelijk je vloer beschadigen en krassen veroorzaken.

Oplossing: Houdt het vuil buiten door te zorgen voor een goede buitenmat die het grove vuil buiten houdt, een goede binnenmat die het vocht en zand opneemt en een natte schoenenmat zodat je je schoenen (of laarzen) bij de deur kunt laten staan.

Wanneer je je schoenen bij de voordeur laat staan scheelt dat niet alleen krassen en beschadigingen aan je vloer, maar het is ook hygiënischer omdat je het vuil waar je hebt gelopen niet mee naar binnen neemt.

Tip: Zorg voor leuke pantoffels of dikke sokken zodat je nog een goede reden hebt om je schoenen bij de deur te laten staan. Zorg ook voor extra pantoffels voor je bezoekers.

Deurmat home-sweet-home

Klik hier voor meer informatie >>

Verwarming:

Als het kouder wordt gaat de verwarming weer aan. In eerste instantie is dit goed om de hogere luchtvochtigheid te verlagen, maar na verloop van tijd  kan de luchtvochtigheid binnenshuis juist verminderen. Dit kan leiden tot uitdroging en krimpen van vloeren die daar gevoelig voor zijn zoals houten vloeren en laminaat. Maar ook andere vloeren op een basis van hdf zijn hier gevoelig voor. 

Oplossing: Is de luchtvochtigheid te laag, zorg dan voor een luchtbevochtiger. Dit is ook goed voor je eigen gezondheid want te droge lucht zorgt voor droge ogen, lippen en huid. Maar ook bijvoorbeeld voor je meubels en houten muziekinstrumenten.

Tip: Heb je al een luchtbevochtiger? Zorg dat deze klaar staat en dat er nieuwe filters in zitten.

 

Filter voor luchtbevochtiger

Klik hier voor meer informatie >>

Vochtigheid:

Herfstweer kan vochtiger zijn. Dit vocht krijg je ook in huis, zeker bij de overgang wanneer de verwarming nog niet aan staat. Je merkt dan bijvoorbeeld dat het langer duurt voordat de was droog is. Te veel vocht is niet goed voor vloeren die vocht kunnen opnemen zoals houten vloeren maar ook laminaat. Ze zetten uit en kunnen bol gaan staan. 

Oplossing: Ventileer goed en zorg eventueel voor een ontvochtiger. Wacht niet te lang met het aanzetten van de verwarming. Te vochtig is niet alleen slecht voor je vloer, maar ook voor de rest van de omgeving omdat het schimmel kan veroorzaken.

Tip: Heb je een zwevende vloer? Let dan in deze periode extra goed op dat deze niet bol gaat staan. Vooral rond deurposten kan een vloer klem komen te liggen. Ben je er snel bij dan kun je de vloer (laten) vrijzagen om schade aan je vloer te voorkomen.

Toch holle plekken? Gebruik Stonefix

Klik hier voor meer informatie >>

Samengevat: in de herfst is het essentieel om extra aandacht te besteden aan het onderhoud van uw vloer om schade te voorkomen en de levensduur ervan te verlengen. Dit betekent het verwijderen van vuil en bladeren, het handhaven van de juiste luchtvochtigheid en het nemen van voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat vocht en vuil uw vloer beschadigen.

Onderhoud per vloersoort

Zoals al gemeld heeft je vloer nu extra aandacht nodig, ook omdat je weer meer binnen bent en de vloer intensiever gebruikt wordt.
De meeste vloeren hebben een beschermlaag. Wanneer die goed en op tijd is aangebracht is je vloer beter beschermd tegen vuil en vlekken. Zorg dat je nu weer een nieuwe onderhoudslaag aanbrengt zodat je vloer veilig de herfst in kan gaan.

Het onderhoud van een vloer kan variëren afhankelijk van het type vloer dat je hebt, zoals hout, laminaat, tegels, tapijt, enzovoort. Hier zijn algemene stappen en tips voor het onderhouden van verschillende soorten vloeren:

  1. Regelmatig stofzuigen of vegen: Stofzuig of veeg je vloer regelmatig om vuil, stof en kleine deeltjes te verwijderen. Dit voorkomt krassen en slijtage. Wil je graag met je vloerwisser stof verwijderen gebruik dan hiervoor een speciale stofdoek.

 

  1. Dweilen of reinigen: Gebruik een geschikt reinigingsmiddel voor je vloertype. Volg de instructies op de verpakking en gebruik niet te veel water, vooral niet voor houten vloeren en laminaat om schade te voorkomen.

Voor tegelvloeren kunnen soms mildere reinigingsmiddelen volstaan. Heb je natuursteen let dan op welk reinigingsmiddel je gebruikt. Veel reinigingsmiddelen zijn niet geschikt voor natuursteen.Heb je tapijt dan kun je deze grondig reinigen met een tapijtreiniger.

  1. Bescherm tegen krassen:  Plaats meubelvilt onder meubels en stoelpoten om krassen op de vloer te voorkomen wanneer je meubels verplaatst of met je stoel heen en weer schuift.

Gebruik deurmatten bij de ingangen om vuil en steentjes van buiten op te vangen en laat je schoenen bij de deur staan.

Onderhoud van houten vloeren

Houten vloeren vereisen extra zorg. Een houten vloer heeft een beschermlaag in de vorm van was, lak of olie. De meeste vloeren hebben een beschermlaag van (hardwax)olie. Het is belangrijk dat je de beschermlaag onderhoud zodat je vloer beschermt blijft.

Heb je een wasvloer dan gebruik je hiervoor vaste was of vloeibare was

Heb je een lakvloer dan gebruik je hiervoor een polish voor gelakte vloeren

Heb je een (hardwax) geoliede vloer dan gebruik je hiervoor een onderhoudsolie passend bij je vloer.

Onderhoud van PVC-vloeren

PVC vloeren zijn beschermd met een soort van harde laklaag. Deze laklaag bescherm je door het op tijd aanbrengen van polish voor PVC-vloeren. Dit zorgt niet alleen voor een nieuwe bescherming, maar zet ook kleine krasjes dicht.

Onderhoud van tegelvloeren: plavuizen en natuursteen

Wanneer het gaat om tegelvloeren is er een groot verschil tussen plavuizen, ook wel keramische tegels genoemd, en natuursteen.

Keramische tegels hebben bijna nooit onderhoud nodig. Je moet alleen zorgen dat deze schoon blijven. Zorg wel dat je zand en vuil verwijdert, want ook al is een tegel erg hard, er kunnen wel krassen in komen.

Natuursteen is een ander verhaal. Hierin vind je verschillende soorten met elk hun eigen onderhoud. Over het algemeen geldt dat je natuursteen beschermt met een impregneer of vlekstop om je vloer vuil en vlekwerend te maken. Omdat je nu weer meer binnen bent is het goed om die bescherming weer aan te brengen zodat je vloer goed de herfst door komt.

Onderhoud van laminaat

Laminaat heeft een hele harde toplaag die geen onderhoud nodig heeft. Zorg ervoor dat deze laag niet beschadigd wordt door op tijd te stofzuigen zodat er geen zand op de vloer blijft liggen, gebruik meubelvilt onder je meubels en stoelpoten en dweil niet te nat.

 

Onderhoud overige vloeren

Er zijn natuurlijk ook nog andere vloeren die onderhoud nodig hebben:

Kurk: een kurkvloer is meestal gelakt en die onderhoud je met een polish voor gelakte vloeren

Vinyl/Marmoleum: Deze vloeren hebben ook een beschermlaag die je onderhoud met een polish speciaal voor deze vloeren.

Tapijt: Tapijt is zacht en zal niet zo snel beschadigen. Wel kan tapijt vuil worden wat lastig te verwijderen is. Zorg er dus voor dat je het vuil buiten houdt door gebruik te maken van goede deurmatten, zowel buiten als binnen en laat je schoenen bij de voordeur staan.

Tot slot

Het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant van je vloer op te volgen, omdat sommige vloeren specifieke zorg nodig hebben. Regelmatig onderhoud zal de levensduur van je vloer verlengen en ervoor zorgen dat deze er goed blijft uitzien.

Weet je niet precies wat je nodig hebt? Vraag het ons en wij helpen je verder.
info@allesvooruwvloer.nl