Vandaag besteld, morgen bezorgd*

Trusted Shops: Goed: 4,3/5

Grootste assortiment vloeronderhoud

Advies van echte vakmensen

Ben je al lekker bezig geweest met viooltjes planten, snoeien en je terras schoon te maken wordt er weer sneeuw voorspeld!

Is sneeuw schadelijk voor je vloer?
Sneeuw bestaat uit ijskristallen, ijs is bevroren water en water is voor het merendeel van de vloeren niet schadelijk.

Sneeuw is dus niet schadelijk voor je vloer. Maar waar je wel op moet letten is dat je ongemerkt toch veel sneeuw mee naar binnen kunt nemen. Die sneeuw gaat smelten dan krijg je plasjes water. Veel water is een totaal ander probleem voor vloeren: heb je bijvoorbeeld een vloer die geklikt is zoals laminaat of PVC, of heb je een houten vloer? Dan is het niet goed om veel water lang op je vloer te laten liggen. Ook moet je uitkijken voor de naden en zorgen dat daar het water niet in kan lopen.

Bij een tegelvloer is het geen probleem.

Niemand wil plasjes water
Ook al kan je vloer (behoorlijk) goed tegen water, dan nog zijn al die plasjes water niet handig. Zorg dus dat je de meeste sneeuw buiten laat door een goede schraapmat te gebruiken. Gebruik binnen een mat die water absorbeert. Dit noem je ook wel een droogloopmat. Deze zuigt het water als het ware al op doordat je erop staat.

Je kunt natuurlijk ook nog kiezen voor een schoenen lekbak zodat je zeker weet dat er geen plasjes op de vloer ontstaan.

Zout en zand
Belopen sneeuw en smeltende sneeuw dat ijs wordt kunnen glad zijn. Dat ga je tegen door er zand en/of zout op te strooien. Dat werkt voor buiten heel erg goed, maar dat zand en zout wil je niet binnen hebben. Ook hiervoor geldt: schoenen goed vegen en eventueel op de lekbak zetten.

Zorg voor een beschermlaag
De meeste vloeren kunnen beste wel tegen een stootje, maar met een extra beschermlaag is je vloer beter bestand tegen vocht, vuil en vlekken. Zo’n extra beschermlaag zorgt ervoor dat bijvoorbeeld vuil niet makkelijk in je vloer kan trekken. Je voorkomt niet alleen vlekken in je vloer, het vuil is hierdoor ook nog eens makkelijker te verwijderen.

Elke vloer zijn eigen onderhoud
Wanneer er zoveel verschillende vloeren zijn kun je ook veel onderhoud vinden. Let goed op dat je wel het juiste onderhoud voor jouw vloer gebruikt. Je kunt niet zomaar iets gebruiken. Weet je niet welk onderhoud je moet gebruiken probeer dit dan te achterhalen: De leverancier van de vloer hoort dit te weten, misschien staat er iets op de verpakking of op de factuur of weet de vorige bewoner er iets van. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker.
Je begint met het soort vloer, dat is vaak makkelijk te achterhalen.

PVC-vloeren
Je ziet tegenwoordig heel veel PVC-vloeren. Dit zijn vloeren die als het ware afgewerkt zijn met een speciale laklaag. Je kunt deze vloeren gewoon dweilen en het onderhoud bestaat uit een polish. Dat ziet eruit als melkachtig water wat je puur over de vloer verdeelt. Deze polish zorgt voor een extra beschermlaagje wat kleine krasjes in je vloer kan voorkomen, kleine krasjes dichtzet, maar ook vuil en vocht beter weert. Je kunt soms kiezen tussen een matte uitstraling of een zijdeglans. Will je wisselen van merk, of weet je niet wat er gebruikt is? Maak dan eerst je vloer schoon met een intensiefreiniger/basisreiniger van hetzelfde merk. Je vindt dit bij de Mflor, James, Lecol en dr.Schutz.

Gelakte vloeren: hout of kurk
Een houten vloer of een kurkvloer kan gelakt zijn. Voor een gelakte vloer geldt hetzelfde onderhoud dan voor PVC: ook hier gebruik je een polish. Vaak is deze polish net iets anders samengesteld. Let dus wel op dat je de juiste polish gebruikt. Wij hebben een polish in ons eigen merk, maar ook Lecol en Rigo Step hebben hier speciale polish voor in verschillende glans gradaties.

Geoliede houten vloer
Tegenwoordig is de bekendste afwerking van een houten vloer wel de olie. Dit kan zijn alleen olie, zoals Woca, maar vaak is er was aan toegevoegd en heet het hardwaxolie zoals Osmo, Blue Dolphin, Vesting, Floorservice of Royl. Bij een olievloer breng je onderhoud aan met de onderhoudsolie. Dit is geen beschermend laagje dat bovenop de vloer komt te liggen, maar is een aanvulling voor de oorspronkelijke olie zodat de houtporiën dicht blijven en vocht en vuil minder kans krijgen om in het hout te dringen. Zo blijft je vloer er mooi egaal en vol uitzien. 

Stenen vloer
Stenen vloeren zijn grofweg in te delen in keramische vloeren en natuursteen. Keramische tegels zijn het makkelijkste en vrijwel alle tegels hebben geen onderhoud nodig.
Natuursteen is een ander verhaal en verschilt per natuursteen. Wanneer natuursteen poreus is kan hier vocht en vuil intrekken. Dat kun je verminderen door een impregneer of vlekstop aan te brengen die de poriën dichtzet. Let even goed op welke geschikt is voor jouw vloer.
Ga je je vloer behandelen zorg dan dat deze goed schoon is door hem eerst goed schoon te maken met een intensiefreiniger.

Vinyl en marmoleum

Een vinylvloer op 3 of 4 meter breed of marmoleum dat gelast is kan prima tegen vocht. Let er wel op dat het aan de randen niet onder het vinyl verdwijnt. Maar anders kun je het prima opnemen.
Een vinylvloer kun je ook een beschermend laagje geven, bijvoorbeeld met de Forbo Monel.

Laminaat
We zouden bijna de laminaatvloer vergeten: een fotoprint op een HDF afgewerkt met een harde transparante laag.  Deze laag heeft geen extra beschermlaag nodig, de laag van laminaat is dusdanig hard dat deze behoorlijk bestand is tegen huishoudelijk gebruik. Een kwetsbaar punt van laminaat is echter de naad. Wanneer hier lang vocht op ligt dringt dit door naar het HDF. HDF is van hout en dat zet uit wanneer het nat wordt. Het is dus zaak om (veel) vocht vooral te voorkomen en anders zo snel mogelijk op te nemen.

Toch een sneeuwpop binnen?
Heb je per ongeluk toch veel sneeuw binnen gekregen? Geen probleem. Zorg gewoon dat je de sneeuw en het smeltwater snel opneemt. Even nadweilen met het reinigingsmiddel dat bij je vloer hoort en goed laten drogen. 

Sneeuwpret
En vergeet niet om ook te genieten van de sneeuw, van het witte landschap, het sleetje rijden, sneeuwpoppen maken en sneeuwballen gooien.

Natte schoenen bak

Oorspronkelijke prijs was: €14,95.Huidige prijs is: €9,95.

Woca Spotstop 150ml

14,99

Woca Spotstop 150ml

14,99