Vandaag besteld, morgen bezorgd*

Trusted Shops: Goed: 4,3/5

Grootste assortiment vloeronderhoud

Advies van echte vakmensen


PVC-vloeren hebben de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Niet alleen vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid, maar ook vanwege het gemakkelijke onderhoud. Of je nu een thuisomgeving hebt of een commerciële ruimte, een goed onderhouden PVC-vloer kan de uitstraling van elke ruimte verbeteren. Hoe reinig je een PVC-vloer? In deze blog bespreken we hoe je een PVC-vloer op de juiste manier kunt reinigen met een PVC-vloer reiniger van merken zoals Mflor, Dr. Schutz en James, maar we hebben natuurlijk ook ons eigen huismerk voor het dweilen van je PVC-vloer.
In deze blog lees je alles over:

Wat is een PVC-vloer?

PVC (polyvinylchloride) vloeren, ook wel bekend als vinyl vloeren, zijn gemaakt van kunststof en zijn beschikbaar in tegels of planken. Deze vloeren staan bekend om hun waterbestendigheid en stevigheid, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor ruimtes die vatbaar zijn voor vocht, zoals keukens en badkamers.

De dagelijkse reiniging van een PVC-vloer

De dagelijkse reiniging van een PVC-vloer is relatief eenvoudig. Verwijder dagelijks vuil en stof. Dit doe je met een stofwisser of stofzuiger. Vooral zand kan in combinatie met schuivende stoelen of leren zolen werken als schuurpapier en zorgen voor krasjes in de vloer. Zorg dus dat je los zand op tijd verwijdert. 

De wekelijkse reiniging met een PVC-vloerreiniger, zo kies je het juiste schoonmaakmiddel voor PVC-vloeren.

Je mag een PVC-vloer dweilen wanneer je wilt, maar er wordt aangeraden om minstens één keer per week je PVC-vloer nat te reinigen. Op die manier voorkom je opeenstapeling van vlekken. Gebruik hiervoor een geschikte reiniger die past bij jouw PVC-vloer. Wij hebben hiervoor de producten van Mflor, James, dr. Schutz en ons eigen huismerk. Deze reinigers zijn speciaal ontwikkeld voor PVC-vloeren en verwijderen effectief vuil zonder de beschermende laag van de vloer aan te tasten. Verwijder eerst los vuil en stof. Meng daarna het PVC-reinigingsmiddel met water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dweil vervolgens je PVC-vloer met een goed uitgewrongen dweil. Kies voor het merk dat de leverancier aanbeveelt, of anders het merk dat bij je past.

Mflor Cleaner

Mflor Cleaner mat

PVC-reiniger

James Vloerenreiniger schoon en snel droog (A) (voorheen Vinyl en PVC of laminaat)-1007

James vloerenreiniger

schutz pu reiniger 5L

Schutz PU-reiniger

Periodieke dieptereiniging met een basisreiniger voor PVC-vloeren

Voor een grondige reiniging, het verwijderen van oude polish lagen of voor het verwijderen van hardnekkige vlekken, bieden merken als Dr. Schutz en James uitstekende oplossingen. Beide merken hebben een basisreiniger die bedoeld is voor de intensieve reiniging van je vloer. Het is belangrijk om het product volgens de instructies te gebruiken zodat je vloer op de juiste manier schoongemaakt wordt. Er wordt aangeraden om daarna weer een polish aan te brengen zodat je weer een nieuwe beschermlaag hebt op je vloer.

Hoe moet je een PVC-vloer onderhouden?

Over het onderhoud van een PVC-vloer verschillen de meningen van de leveranciers. Er zijn leveranciers die aanraden om je PVC-vloer alleen te dweilen, net als met laminaat. Zij geven aan dat hun beschermlaag zo sterk is dat je geen extra beschermlaag hoeft aan te brengen. Er zijn echter ook leveranciers die wel een polish aanraden. Deze polish breng je puur aan op je vloer. Op die manier zet je kleine krasjes dicht en heeft je vloer weer een extra beschermlaagje. Vaak wordt aangeraden om voor het aanbrengen van de polish de vloer intensief te reinigen met een basisreiniger.

Mflor polish mat

Mflor Polish mat

james zijdemat

James zijdemat

Dr. Schutz pakket

james extra mat

James extra mat

Zo bescherm je je PVC-vloer

Naast regelmatige reiniging is het belangrijk om de vloer te beschermen tegen krassen en andere beschadigingen. Een PVC-vloer heeft een goede toplaag, maar uiteindelijk kun je overal krassen in krijgen. Gebruik viltjes onder meubelpoten en vermijd het slepen van meubels over de vloer. Plaats ook deurmatten bij alle buitendeuren om te voorkomen dat vuil en zand binnenkomen. 

Vlekken verwijderen op PVC-vloeren

Vlekken kunnen een uitdaging zijn, maar met de juiste benadering zijn ze te verwijderen. Eten en drinken moet je onmiddellijk weghalen om permanente vlekken te voorkomen. Vaak zijn vlekken met het dweilmiddel voor je PVC-vloer goed te verwijderen. Lukt dan niet dan zijn er ook speciale producten van bijvoorbeeld James om specifieke vlekken te verwijderen.

Zorg ervoor dat je na elke behandeling de vloer grondig dweilt met een geschikte reiniger om restanten te verwijderen.

Toch een beschadiging? Werk een kras of een beschadiging weg als een professional

Is er toch een beschadiging ontstaan? Dan kun je deze zelf wegwerken met het juiste product. Heb je krassen in je PVC-vloer? Gebruik dan de Dr. Schutz scratschfis. Is de beschading dieper gebruik dan de Quick Step Reparatieset waarmee je beschadigingen opvult met vloeibare was.

Dr. Schutz scratchfixx reparatie van krassen in PVC PU vloeren-0
Dr. Schutz ScratchFix
Quick Step herstellingskit / reparatieset voor repareren van deuken/beschadigingen-0
Quick Step reparatieset
james vlekkenwonder
James vlekkenwonder
viltstrook zelfklevend
Viltstrook

Dit zijn veelvoorkomende fouten bij het onderhoud van PVC-vloeren

– Het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen of gereedschappen die de vloer kunnen krassen: gebruik geen schuursponsjes of schuurmiddel om je vloer schoon te maken. Dit kan krassen en/of een doffe plek opleveren.

– Het toepassen van wax of polish die niet specifiek voor PVC-vloeren is bedoeld: gebruik niet zomaar een onderhoud voor vloeren. PVC-vloeren hebben een speciale toplaag die met de juiste polish langer beschermd blijft.

– Overmatig watergebruik tijdens het dweilen: Dweil je te nat dan kan er  water tussen de naden sijpelen. Bij een zwevende PVC-vloer wil je dit al helemaal niet, maar ook bij een gelijmde PVC-vloer kan dit op den duur schadelijk zijn. Dweil daarom altijd met een goed uitgewrongen dweil.

Conclusie

Het onderhouden van een PVC-vloer hoeft geen tijdrovende of lastige taak te zijn. Met de juiste producten en methoden kan je vloer er jarenlang als nieuw uitzien. Merken zoals Mflor, Dr. Schutz en James bieden specifieke oplossingen die helpen je PVC-vloer in optimale conditie te houden. Regelmatige reiniging, samen met intensieve reiniger voor PVC-vloeren en juiste vlekverwijdering, zullen de levensduur en schoonheid van je vloer verlengen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, zorg je ervoor dat je PVC-vloer een prachtige en praktische aanvulling blijft op je ruimte.