Vandaag besteld, morgen bezorgd*

Trusted Shops: Goed: 4,3/5

Grootste assortiment vloeronderhoud

Advies van echte vakmensen

Het onderhoud en de vloerverzorging van houten vloeren en parketvloeren

Je wilt je houten vloer graag mooi maken en/of mooi houden. Goede vloerverzorging is daarom belangrijk. Deze vloerverzorging bestaat uit het schoonmaken van je houten vloer en het onderhouden ervan.

Een houten vloer kan op verschillende manieren afgewerkt zijn. Veel houten vloeren en parketvloeren zijn tegenwoordig afgewerkt met hardwaxolie, maar ook de lakvloeren zijn terug van weggeweest. Een hardwaxvloer wordt vaak een geoliede vloer genoemd. Dat is het ook, maar er zit een beetje was/wax bij. Hierdoor worden de poriën van het hout helemaal dichtgezet. Bij alleen olie blijven ze een beetje open en moet je regelmatig zepen om die poriën dicht te houden. Eigenlijk zie je dat alleen het merk Woca nog op basis van alleen olie werkt. Bijna alle andere olie merken werken met hardwax-olie.

De afwerking van je vloer is ook bepalend voor het onderhoud. Kies dus de afwerking van je vloer voor het juiste onderhoudsadvies:

Het onderhoud van je parketvloer of houten vloer algemeen:

Voor alle soorten afwerkingen geldt:

Dagelijks: stof en vuil verwijderen met een stofdoek (wissersysteem) of stofzuiger (met parketborstel).

Periodiek: aanbrengen van het onderhoud (meerdere malen per jaar, zeker op slijtplekken als looppaden, de eethoek, het zitgedeelte en de keuken).

Beschadigingen voorkomen:Zorg voor goede schoonloopmatten bij alle buitendeuren

Zorg voor vilt onder uw meubels, zeker die meubels die vaak verschoven worden (stoelen, bijzettafels) , maak het vilt regelmatig schoon en vervang het tijdig.

Zet bloempotten nooit rechtstreeks op de vloer, maar gebruik hiervoor onderschotels.

Zorg voor de juiste wielen voor uw meubels, voor uw houten vloer heeft u zachte wieltjes nodig die het gewicht goed kunnen dragen. Wanneer het niet mogelijk is om de bestaande wieltjes te vervangen (piano, antiek/modern meubelstuk) kunt u meubelschotels onder de wieltjes plaatsen.

Zorg voor een goede klimaatbeheersing. Dit kunt u in de gaten houden door middel van een hygrometer, en op peil houden door middel van een luchtbevochteraar/luchtontvochtiger. Denk wel aan het tijdig vervangen van het filter.

Zorg goed voor je vloer! Wij hebben alles om je vloer mooi te houden:

Het onderhoud van uw parketvloer of houten vloer specifiek:

Elke soort afwerking kent ook specifiek onderhoud (klik hieronder voor meer informatie):

het onderhoud van uw parketvloer of houten vloer in de hardwax-olie >>>

het onderhoud van uw parketvloer of houten vloer in de olie >>>

het onderhoud van uw parketvloer of houten vloer in de lak >>>

het onderhoud van uw parketvloer of houten vloer in de was >>>

Weet je welk merk je nodig hebt? Zoek dan gelijk je merk op. Zoek op merk! >>>

Houtsoort

Voor het onderhoud van je houten vloer is het niet belangrijk welke houtsoort je hebt.

Weliswaar is een grenen vloer veel zachter dan bijvoorbeeld een eiken vloer of  een tropische hardhouten vloer, maar een kras kan in elke vloer komen, alleen in grenen zal deze dieper zijn.

Ook de legwijze is niet van belang. het maakt niet uit of je massieve planken hebt van hout, een samengestelde plank zoals lamelparket of een duoplank, of een traditionele parketvloer. Alle houten vloeren gaan werken onder invloed van een te hoge luchtvochtigheid (uitzetten) of een te lage luchtvochtigheid (krimpen) alleen zal een massieve plank die zwevend is gelegd veel meer werken dan traditioneel parket of fineerparket. Bij de vloerverzorging gaat het om de soort afwerking van de vloer. De meeste vloeren zijn tegenwoordig geolied. Dat kan zijn met olie waar was aan toegevoegd is, hardwaxolie, of alleen olie zoals bijvoorbeeld Woca gebruikt. Daarnaast vind je vooral gelakte vloeren en een klein deel van de vloeren is afgewerkt met was.