Vandaag besteld, morgen bezorgd*

Trusted Shops: Goed: 4,3/5

Grootste assortiment vloeronderhoud

Advies van echte vakmensen

Wanneer je je vloer dweilt wil je dat natuurlijk goed doen zodat je vloer niet alleen schoon wordt, maar ook lang mooi blijft. Dat lijkt makkelijker dan het is want het gaat toch regemaltig fout. Kijk hier de meest voorkomende fouten.
Dit kan er fout gaan bij het dweilen van je vloer:

1. Je gebruikt te veel water

Dit is voor plavuizen misschien niet zo erg, maar bij andere vloeren kan dit  leiden tot beschadiging van je vloer. Zo zet hout uit wanneer het nat is, denk daarbij ook aan laminaat waarvan de kern van (geperst) hout is. Maar ook de afwerking (lak of olie) kan aangetast worden.
Vergeet ook niet dat wanneer er water onder een zwevende vloer komt, zoals laminaat, click-pvc of lamelparket, dit kan leiden tot schimmelproblemen.

Oplossing:

Gebruik een vochtige dweil en wring deze goed uit voordat je begint. Kijk uit met een (draadjes)mop. Gebruik die alleen wanneer dit geadviseerd wordt.
Een spraymop kan een goede vervanger zijn voor het dweilen maar zorg er dan wel voor dat je niet teveel sprayt op 1 plek.

2. Je bent vergeten om te vegen of te stofzuigen

Voordat je begint met dweilen, is het belangrijk om los stof en vuil te verwijderen. Doe je dit niet, dan kunnen deze deeltjes zich verspreiden en is het lastiger om je vloer schoon te maken. Daarnaast kan hard vuil je vloer beschadigen tijdens het dweilen. Vooral zand kan dan krassen op je vloer maken.

Oplossing:

Gebruik een stofzuiger, stofwisser of een zachte bezem om je vloer schoon te maken voordat je begint met dweilen. Zorg ervoor dat de stofwisser dik genoeg is zodat losse deeltjes tussen de stof gaan zitten en niet alsnog over de vloer kunnen krassen.

3. Je gebruikt de verkeerde schoonmaakmiddelen

De welbekende allesreiniger: je denkt dat je er alles mee kunt schoonmaken, maar dat is toch echt niet zo. Misschien merk je het niet gelijk, maar het kan na verloop van tijd toch je vloer aantasten. Het kan langzaam de beschermlaag van bijvoorbeeld een geoliede vloer aantasten waardoor de vloer niet meer beschermd is, of het tast je natuurstenen vloer aan. Ook kan een verkeerd middel laagjes opbouwen waardoor je vloer op den duur vlekkerig wordt. Het gaat vaak heel geleidelijk en met een paar keer dweilen merk je nog niets. Pas wanneer het te laat is  zie je dat je vloer schraal is of vlekkerig.

Oplossing:

Zorg ervoor dat je schoonmaakmiddelen gebruikt die geschikt zijn voor jouw vloer.

4. Je wringt je dweil niet goed uit

Als je de dweil niet goed uitwringt, kan er water op je vloer achterblijven.  Hierdoor kan de vloer vlekkerig opdrogen, maar te veel water kan ook je vloer beschadigen. Dat hebben we in punt 1 ook al uitgelegd.

Oplossing:

Denk goed na over het soort dweil dat je gaat gebruiken en zorg ervoor dat je de dweil goed kunt uitwringen voordat je begint met dweilen. Een wringmop kan een fijne dweil zijn, maar is niet voor alle vloeren geschikt omdat deze net wat natter blijft. Let hier ook op bij dweilen met een uitwringsysteem.

5. Je spoelt niet regelmatig je dweil uit

Wanneer je de dweil niet regelmatig uitspoelt tijdens het schoonmaken, verspreid je juist vuil over de vloer in plaats van het te verwijderen. Je vloer droogt vlekkerig op en is niet schoon na het dweilen. 

Oplossing:

Spoel de dweil regelmatig uit. Wil je je sopje zo schoon mogelijk houden gebruik dan 2 emmers: 1 met water en 1 met het sopje. Spoel je dweil eerst uit in de emmer met alleen water zodat je het dweilsopje langer schoon kunt houden.
Heb je een grote vloer of is de vloer extra vuil dan kun je tussendoor ook altijd een nieuw sopje maken.

6. Je volgorde van dweilen is niet goed

Wanneer je tijdens het dweilen constant over de gedweilde vloer loopt, kan je vloer niet egaal opdrogen. Je kunt dan je voetstappen terugvinden in de vloer. Ook kun je weer vuil meenemen wat juist aan de natte vloer gaat hechten.

Oplossing:

Dweil altijd van de verste hoek van de kamer naar de deur toe, zodat je niet over een natte vloer hoeft te lopen. Is het lastig om bij jouw vloer niet over de vloer te lopen dweil dan in twee keer zodat je het eerste gedeelte eerst goed laat drogen.

7. Je laat je vloer niet goed drogen

Na het dweilen loop je direct weer over de vloer en plaatst de meubels terug. Hierdoor droogt de vloer vlekkerig op, je kunt voetstappen zien in de vloer. Heb je meubelvilt onder je meubels dan wordt dit vochtig en droogt dan slecht. Dit kan je vloer beschadigen

Oplossing:

Laat de vloer volledig drogen voordat je meubels terugzet of weer over de vloer loopt. Beter iets langer wachten dan te snel over de vloer.

Reinigers voor je vloer

Om problemen te voorkomen kies je de reiniger die bij je vloer hoort. Wellicht heb je de juiste reiniger al in huis, heeft de leverancier een advies gegeven of kan de vorige bewonder je dat vertellen. Weet je het niet precies kies dan een universele reiniger van ons eigen merk of vraag het ons: info@allesvooruwvloer.nl.

 

Reinigers voor houten vloeren:

Reinigers voor PVC-vloeren:

Reinigers voor natuursteen:

Reinigers voor keramische tegels/plavuizen: