Vandaag besteld, morgen bezorgd*

Trusted Shops: Goed: 4,3/5

Grootste assortiment vloeronderhoud

Advies van echte vakmensen

In de winter is het verleidelijk om de thermostaat in je huis laag te zetten. Veel mensen doen dit om energie te besparen en de stookkosten te verlagen. Echter, wat velen zich niet realiseren, is dat een te lage thermostaat in de winter niet alleen invloed heeft op de temperatuur in je huis, maar ook op de vloer. Het kan leiden tot verschillende problemen en zelfs aanzienlijke schade aan je vloer veroorzaken. In deze blog zullen we de redenen bespreken waarom het slecht is voor je vloer wanneer de thermostaat te laag staat in de winter.

Kieren, scheuren en bol staan van je vloer

Een van de belangrijkste redenen waarom een te lage thermostaat slecht is voor je vloer in de winter heeft te maken met de eigenschappen van vloermaterialen. Hout, laminaat, en zelfs sommige soorten tegels kunnen gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen. Wanneer de thermostaat te laag staat, zal de temperatuur in je huis dalen, wat kan leiden tot de samentrekking van vloermaterialen. Dit kan leiden tot kieren en openingen tussen de vloerdelen. Ook bij een tegelvloer kunnen problemen ontstaan doordat voegen breken of er holle plekken ontstaan onder de tegels.

Draai je alleen ’s nacht de thermostaat flink naar beneden dan krijg je bovendien te maken met temperatuursverschillen. ’s Nachts krimpt je vloer, overdag zet deze weer uit.

Deze constante uitbreiding en krimp kunnen stress veroorzaken in het materiaal, wat na verloop van tijd kan leiden tot scheuren, kromtrekken en andere beschadigingen aan je vloer.

Een koude vloer werkt averechts

Een te lage thermostaat in de winter heeft niet alleen invloed op de vloer zelf, maar kan ook leiden tot verminderde isolatie in je huis. Met name hout kan warmte lang vasthouden. Is de vloer eenmaal koud dan duurt het ook weer lang voordat deze warm is. Zeker een koude tegelvloer voelt erg onaangenaam aan. Koude vloeren zorgen ervoor dat je de thermostaat toch hoger wilt zetten om jezelf warm te houden, maar dit kan leiden tot hogere energiekosten omdat het lang duurt voordat een afgekoelde vloer weer warm is. Bovendien zal de kou die van onderaf de vloer in trekt, de algehele temperatuur in de kamer verder verminderen.

Verhoogde slijtage van vloerbedekking

Vloerbedekkingen zoals tapijt en vinyl zijn gevoelig voor temperatuurverschillen. Wanneer de thermostaat te laag staat, wordt de vloer koud en stijf. Dit kan leiden tot een verhoogde slijtage van de vloerbedekking. Lopen over een koude vloer kan ervoor zorgen dat de vezels in tapijt sneller slijten en dat vinyltegels barsten of breken.

Daarnaast kunnen harde vloeren zoals tegels en natuursteen erg koud aanvoelen wanneer de thermostaat laag staat. Dit kan ongemak veroorzaken bij het lopen op blote voeten of met dunne sokken, en kan zelfs leiden tot problemen met de bloedcirculatie in je voeten.

Voortijdige veroudering van houten vloeren

Houten vloeren zijn vooral gevoelig voor temperatuurveranderingen. Zet je ’s nachts de thermostaat laag en overdag wel weer aan, dan blijft het hout constant werken. Dit kan leiden tot kromtrekken, kieren en scheuren van de planken, wat de vloer er oud en versleten uit kan laten zien. Gebeurt dit vaak dan gaan de planken “schotelen”. Dat wil zeggen dat de plank over de lengte krom trekt als een schoteltje. Dit is een groot nadeel wanneer je de vloer wilt schuren omdat je dan geen vlakke plank meer hebt. 

Verhoogd risico op vochtproblemen

Een lage thermostaat in de winter kan ook het risico op vochtproblemen vergroten. Een koude vloer kan vocht (van onderaf) aantrekken. Dit kan leiden tot condensatie en zelfs schimmelvorming. Schimmel is niet alleen schadelijk voor je vloer, maar het kan ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Bovendien kan vocht dat in de vloer doordringt, leiden tot houtrot, vooral in houten vloeren. Dit kan de structurele integriteit van de vloer aantasten en uiteindelijk leiden tot dure reparaties.

Verminderde levensduur van vloerverwarmingssystemen

Veel moderne huizen hebben vloerverwarmingssystemen geïnstalleerd, die zorgen voor een gelijkmatige verwarming van de vloer en de ruimte. Deze systemen kunnen echter worden aangetast wanneer de thermostaat te laag staat. Als de vloer te koud wordt, moet het vloerverwarmingssysteem harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken, wat kan leiden tot overmatige slijtage en een kortere levensduur.

Daarnaast kan een te lage thermostaat ervoor zorgen dat vloerverwarmingssystemen niet efficiënt werken, waardoor je uiteindelijk meer energie verbruikt en hogere energiekosten hebt.

Verminderd comfort en welzijn

Naast de fysieke schade aan je vloer kan een te lage thermostaat in de winter ook je algehele comfort en welzijn beïnvloeden. Koude vloeren zijn onaangenaam om op te lopen en kunnen ervoor zorgen dat je huis oncomfortabel aanvoelt. Dit kan leiden tot ongemak, slechte nachtrust en zelfs gezondheidsproblemen, vooral bij ouderen, kinderen en mensen met gezondheidsproblemen.

Het handhaven van een redelijke binnentemperatuur in de winter is niet alleen belangrijk voor het behoud van je vloer, maar ook voor je eigen comfort en welzijn.

Hoe kun je je vloer beschermen?

Nu we hebben vastgesteld waarom een te lage thermostaat slecht is voor je vloer in de winter, laten we eens kijken naar enkele stappen die je kunt ondernemen om je vloer te beschermen:

1. Houd de thermostaat op een redelijke temperatuur:
Het is belangrijk om je thermostaat op een comfortabele temperatuur te houden, zowel voor jezelf als voor je vloer en de rest van je huis. Dit kan per persoon verschillen, maar gemiddeld is dit tussen de 18-21 graden. Idealiter moet de temperatuur in je huis niet onder de 16 graden Celsius komen omdat er onder de 16 graden schimmelvorming ontstaat. 

2. Zorg voor minimale temperatuurverschillen:
Wil je alleen de thermostaat wat hoger zetten wanneer je er daadwerkelijk bent, zorg er dan voor dat het temperatuurverschil minimaal is. Wanneer de ruimte te koud is geworden gebruik je juist weer extra veel energie om de ruimte weer warm te krijgen. Voor je vloer is het bovendien beter om met een gelijkmatige temperatuur te werken.

Heb je vloerverwarming? Deze blijft altijd op een constante temperatuur staan.

3. Gebruik vloerkleden:
Vloerkleden kunnen helpen om je vloer te beschermen en extra isolatie te bieden. Plaats vloerkleden in koude ruimtes, vooral bij ramen en deuren, om de warmte vast te houden. Let wel op dat je in combinatie met vloerverwarming vloerkleden gebruikt die vloerverwarmingsgeschikt zijn.

4. Houd de luchtvochtigheid op peil:
Het handhaven van een optimale luchtvochtigheid in je huis kan helpen voorkomen dat houten vloeren uitdrogen en krimpen. Gebruik luchtbevochtigers om de luchtvochtigheid op peil te houden.

5. Investeer in vloerisolatie: Als je merkt dat je vloer voortdurend koud is, overweeg dan om vloerisolatie te laten installeren. Dit kan helpen om de temperatuur van de vloer te reguleren en vochtproblemen te voorkomen. Tegelijkertijd isoleer je je huis beter waardoor je minder energie nodig hebt om je huis warm te houden.

Conclusie

Het handhaven van een te lage thermostaat temperatuur in de winter kan aanzienlijke schade aan je vloer veroorzaken. Van uitbreiding en krimp van vloermaterialen tot verminderde isolatie, verhoogde slijtage van vloerbedekking en vochtproblemen, er zijn tal van redenen waarom je je thermostaat op een redelijke temperatuur moet houden. Het beschermen van je vloer is niet alleen belangrijk voor het behoud van de esthetiek van je huis, maar ook voor je eigen comfort en welzijn.

Door de juiste maatregelen te nemen, zoals het gebruik van vloerkleden, het handhaven van een geschikte luchtvochtigheid en de temperatuur gelijkmatig te houden kun je de schade aan je vloer beperken en ervoor zorgen dat deze er jarenlang mooi en gezond uitziet. Het behouden van een comfortabele binnentemperatuur in de winter is essentieel, niet alleen voor je vloer, maar voor de algehele kwaliteit van je leven in huis.