Vandaag besteld, morgen bezorgd*

Trusted Shops: Goed: 4,3/5

Grootste assortiment vloeronderhoud

Advies van echte vakmensen

De geschiedenis van de voorjaarsschoonmaak.

Het voorjaar begint! En daaraan verbonden hoor je ook de term “voorjaarsschoonmaak”.
We weten allemaal wel globaal wat het inhoudt: Zodra het voorjaar wordt ga je je huis extra goed schoonmaken. Maar waar komt dat woord eigenlijk vandaan? Dan moeten we een stukje terug in de geschiedenis.

Eeuwenlang

Al eeuwenlang wordt er schoongemaakt, daar hoort de voorjaarsschoonmaak ook bij. Vroeger was dat ook noodzaak: Door het stoken op hout of kolen in de winter was er veel stof in huis. Zodra het mooier weer werd hoefde er niet meer gestookt te worden en was het tijd om al die stof het huis uit te krijgen.

Vaste volgorde

Voor de grote schoonmaak wordt een vaste volgorde gehanteerd: van boven naar beneden en van achter naar voren. Wanneer je boven begint dan dwarrelt eventueel stof naar beneden maar dat is niet erg omdat je daar toch nog moet schoonmaken. Vroeger was de voorkamer de nette kamer. Die werd als laatste gedaan zodat je zeker weet dat die mooie kamer ook echt helemaal schoon is na de schoonmaak.

Heel grondig

Dat schoonmaken gebeurde heel grondig: alle gordijnen werden afgehaald en gewassen, alle bedden werden afgehaald en gewassen, de matrassen gingen naar buiten en werden geklopt en opgevuld, de vloerkleden gingen naar buiten om geklopt te worden en als het kon ging ook de kachel naar buiten samen met het meubilair. Het resultaat was dan een leeg huis dat je tot in de hoekjes kon schoonmaken: De ramen werden gezeemd en de vloeren geboend.

Schimmel

Niet alleen het (kachel)stof moest verwijderd worden, maar ook de schimmel die ontstond doordat de huizen slecht gelucht werden. Achter kasten en gordijnen kon op die manier makkelijk schimmel ontstaan. Die werd grondig verwijderd en wanneer het nodig was werden de muren ook opnieuw geverfd.

In de boenwas

Voordat de meubels weer naar binnen gingen werden deze ook helemaal schoongemaakt en in de boenwas gezet. De kasten uiteraard ook van binnen. Datgene dat in de kast lag werd gewassen, afgewassen en gesorteerd. Het kastpapier werd vervangen zodat de hele kast er weer een jaar tegen kon.

Lange dagen

De voorjaarsschoonmaak nam meerdere dagen in beslag en het werk was zwaar. De hulpmiddelen die we nu hebben waren er nog niet. Alles ging met de hand, met een schrobber, mattenklopper en dweil. Iedereen die kon hielp mee, maar dat waren toch hoofdzakelijk de vrouwen in die tijd. Er werden lange dagen gemaakt om alles op tijd schoon te krijgen.

Praktisch of Joods gebruik?

Het schoonmaak wordt niet alleen verbonden aan de lente, maar ook aan Pasen. Het zou een traditie zijn dat de schoonmaak voor Pasen klaar moest zijn. Wellicht is de traditie ooit praktisch begonnen (alles weer schoon na de winter) maar is er een religieus moment aan gekoppeld. Dat zie je wel vaker. Waar de traditie precies vandaan komt weten we niet, maar het is wel opvallend dat het lijkt op een Joods gebruik. Volgens de Torah mag je zeven dagen voor Pesach geen gerezen producten in huis hebben. Dat verwijst naar het bijbelverhaal waarin het Joodse volk vlucht uit Egypte en geen tijd had om brood te laten rijzen. Daarom wordt in Joodse huishoudens in de weken voor Pesach (Pasen) flink schoongemaakt, vergelijkbaar met de voorjaarsschoonmaak.

Nog steeds voorjaarsschoonmaak

De noodzaak om het stof van de kolenkachel en de schimmel van de slechte ventilatie te verwijderen is er niet meer. Toch zijn er veel mensen die in het voorjaar extra schoonmaken.
De dagen worden langer en warmer en je krijgt weer meer energie. Je wil graag de winter achter je laten. Het begint vaak met je kledingkast: winterkleren gaan eruit en worden opgeborgen en de zomerkleren komen weer tevoorschijn. Het is dan ook wel lekker om de kast even schoon te maken. En dan ga je wellicht verder met de ramen, meubels en de vloer

De vloer boenen?

Vroeger werd de vloer schoongemaakt met zand, water en boenwas. Zand raden wij natuurlijk af en tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten vloeren en afwerkingen die elk zijn eigen manier van schoonmaak hebben. Wil je een grote schoonmaak doen bij je vloer kies dan voor een intensiefreiniger die bij je vloer hoort en zet daarna de vloer in de onderhoud.

 

Intensiefreinigers voor je vloer

Kies de intensiefreiniger die bij je vloer hoort. Weet je het niet precies kies dan een universele intensiefreiniger van ons eigen merk of vraag het ons: info@allesvooruwvloer.nl.

 

Intensiefreinigers voor houten vloeren:

Intensiefreinigers voor PVC-vloeren:

Intensiefreinigers voor natuursteen:

Intensiefreinigers voor keramische tegels/plavuizen: